در املاک دانیال نگاهی اجمالی و کوتاه به برخی نکات ریز برای اجاره خانه داشته باشیم :
1 در عقد اجاره برای ملک باید زمان مشخص شود والا مدت عرفی یکسال میباشد و زمان شروع عقد نیر از زمان انعقاد قرارداداجاره میباشد.
2 نباید حتما موجر مالک عین باشد بلکه میتواند مالکیت منفعت را داشته باشد و در این صورت میتواند ملک را اجاره دهد مگراینکه در عقد اجاره خلافش شرط شده باشد
3 اگر پس از قرداداد مشخص شود عین مستاجره دارای عیبی بوده که مهم است مستاجر حق فسخ دارد اما اگر مالک عین نسبت به رفع عیب اقدام کند به طوری که به مستاجر خللی وارد نکند مستاجر حق فسخ ندارد باید متذکر شویم اگر در اثنای اجاره عین مستاجره دارای عیب شود به طوری که به مستاجر خللی وارد اید مستاجر حق فسخ دارد.
4 موجر یا مالک نمیتواند در عین مستاجره تغییری به وجود اورد که مانع از استفاده مستاجر شود یا ضرری به او برسد اما اگر تغییرات خللی به مستاجر وارد نکند مستاجر نمیتواند قرارداد را فسخ کند.
5 تمامی مخارج و تعمیرات که برای استفاده از ملک نیاز است بر عهده موجر است اما در قرارداد میتوان خلاف ان را ذکر کرد مانند هزینه تعمیر ابگرمکن یا پمپ آب.
6 در حالتی که مستاجر از حدود استفاده متعارف از عین مستاجره خارج شود موجر حق فسخ دارد مانند استفاده از اب برای امر صنعتی در منزل.
7 مستاجر باید در زمان های مشخص شده در قرارداد اجاره را بپردازد و از مالک عین رسید دریافت کند.
8 در حالتی که مستاجر از حدود استفاده برای عین در قرارداد خارج شود مالک عین میتواند عقد را فسخ کند مانندی حالتی که یک مکان را برای اتلیه عکاسی اجاره داده اما از ان برای سکونت استفاده شود.
9 در حالت کلی هم میتوان عقد اجاره را به صوورت رسمی منعقد کرد و هم به صورت عادی که معمولا در بنگاه های مسکن بسته میشوند اما در نظر بگیرید اگر به صورت عادی قرارداد را منعقد کردید حتما دو نفر شاهد قرارداد را امضا کنند تا بتوانید از مزایای قانونی ان بهره ببرید.
10 اجاره با فوت مستاجر یا موجر باطل نمیشود اما دو استثنا دارد ۱٫اگر موجرتنها در زمان زنده بودن مالک منفعت باشد با فوت او اجاره باطل میشود۲٫ اگر استفاده مستاجر بالمباشره باشد یعنی تنها به مباشرت خود مستاجر باشد با فوت مستاجر عقد اجاره باطل میشود.
همراهان دادسرایار ما به منظور ارتقاه هر بیشتر اطلاعات شما در زمینه مطالب گفته شده مقاله ای با موضوع تاثیر فوت در عقد اجاره را آورده ایم که مطالعه آن خالی از لطف نیست.
11 در حالتی که مستاجر عین مستاجره را به اجاره دهد عقد صحیح است اما اگر موجر این خلاف امر را در قرداد شرط کرده باشد برای موجر حق فسخ ایجاد میشود
12 مستاجر بدون اطلاع موجر نباید در عین مستاجره تعمیراتی کند و اگر انجام داد حق مطالبه از موجر را ندارد
13 اگر مستأجر بدون اجازه مؤجر در خانه یا زمینی که اجاره کرده ساخت و ساز کند یا درختی بکارد موجر حق دارد که آن را از بین ببرد و اگر در اثر این عمل نقصی به بنا یا زمین مورد اجاره وارد شود بر عهده مستأجر خواهد بود.
14 اگر پس از پایان یافتن عقد اجاره همچنین مستاجر ملک را تخلیه نکند و نسبت به تمدید هم اقدامی نکند باید اجرت المثل بپردازد یعنی اجاره بهایی که برای خانه هایی در گروه خانه ذکر شده باید پرداخت.
15 در حالی که مستاجر پس از پایان مدت عقد از تخلیه عین سرباز زد باید از طرق شورای حل اختلاف برای تخلیه ملک اقدام کرد.
16 شورای حل اختلاف یا دادگاه باید با احراز مالکیت موجر تقاضای اورا بپذیرد وو بعد از این دادگاه دستور تخلیه ظرف سه روز را به مستاجر ابلاغ میکند.
17 در حالتی که موجر رهنی دریافت کرده تخلیه موکول به استرداد ان وجه است و اگر مستاجر وجه را نپذیرد موجر مکلف است ان را به دادگاه بپردازد تا بعد از تخلیه مستاجر به دادگاه رجوع و ان را دریافت کند.
18 در حالتی که موجر ادعای عدم پرداخت شارژ اجاره و… را دارد و یا ادعای ضرر و زیان از مستاجر را دارد مستقیما نمیتوانتد از رهن(ودیعه)کسر کند و باید با مراجعه به دادگاه و در مواردی شورای حل اختلاف تقاضا کند.
اجاره خانه همیشه یک مورد مهم بوده و در مقاله اجاره خانه به صورت مفصل درباره نکات مهم آن صحبت شده است.